Virtuele 10-jarige lokt pedofielen in de val

De Nederlandse kinderhulporganisatie "Terre des Hommes" heeft duizenden volwassenen betrapt bij een poging op kindermisbruik. De organisatie deed zich voor als een 10-jarig Filipijns meisje en gebruikte daarvoor computerbeelden.

De organisatie wilde aantonen hoe kindermisbruikers ongestoord hun gang kunnen gaan op het internet. Volgens "Terre des Hommes" is kindersekstoerisme via de webcam nog relatief onbekend, maar zou het in de Filipijnen alleen al tienduizenden slachtoffers gemaakt hebben. Pedofielen vragen kinderen via de webcam om allerlei seksuele handelingen te stellen en betalen daarvoor met anonieme prepaid-kredietkaarten. Criminele organisaties verdienen grof geld met de praktijk.

De onderzoekers van de organisatie "Terre des Hommes" gingen te werk vanuit een afgelegen pand in Amsterdam en deden zich voor als Sweetie, een 10-jarig Filipijns meisje. Voor de webcam werd een realistische computeranimatie van de 10-jarige getoond die chatte met de pedofielen.

In ruim 2 maanden tijd zouden via allerhande chatrooms en websites meer dan duizend mensen contact gezocht hebben met het fictieve meisje. De mannen zijn allemaal geïdentificeerd en op video vastgelegd. De organisatie heeft de gegevens overgemaakt aan de politiediensten. Ze komen uit 65 verschillende landen. Er zouden ook 13 Belgen bij zijn.

Dat laatste kan de politie voorlopig niet bevestigen. "We hebben nog geen gegevens gekregen van Interpol", zegt Peter De Waele van de federale politie. "Spijtig genoeg schrikken we niet meer op van dit nieuws. Vorige week nog arresteerden we twee Belgen die zich schuldig maakten aan deze praktijken."

Het is nog niet duidelijk of de beelden ook effectief stand kunnen houden in een rechtszaal. Mogelijk kan de manier van werken van de organisatie als uitlokking worden gezien, waardoor het heel lastig wordt om de daders nog te vervolgen. Volgens De Waele zal dat echter geen probleem zijn. "De provocatie is niet gebeurd door de politie. We kunnen de gegevens dus ten volle benutten."

Bij Child Focus hoorde men evenmin iets over mogelijke betrokkenheid van Belgen. "Toch is dit nieuws een belangrijk signaal dat er dringend nood is aan een internationale actie om seksuele uitbuiting van kinderen via het web aan banden te leggen", zegt Dirk Depover van Child Focus.