"9,3 miljoen Syriërs hebben hulp nodig"

Zo'n 9,3 miljoen Syriërs helpen hulp nodig van buitenaf. Dat stelt de VN in een nieuwe schatting van het aantal hulpbehoevenden in het land. "De crisis in Syrië ontaardt snel en onvermijdelijk", stelt Valerie Amos, ondervoorzitter bij de VN van Humanitaire Zaken en Noodhulp.
AP2013

In september had de VN het aantal hulpbehoevenden in Syrië op 6,5 miljoen geschat. Nu stelt de organisatie dat cijfer bij tot 9,3 miljoen mensen. Dat is 40 procent van de totale bevolking in Syrië. Zij kunnen niet langer op zich overleven en hebben daarvoor hulp nodig van buitenaf.

Vooral mensen die wonen in afgelegen of conflictgebieden, hebben het moeilijk. Zij hebben vaak niet genoeg eten en elektriciteit, en hebben ook geen toegang tot medische hulp. De VN schat dat aantal op 2,5 miljoen Syriërs.

VN-ondervoorzitter Valerie Amos (foto links), verantwoordelijk voor Humanitaire Zaken en Noodhulp, zegt dat de situatie "snel en onvermijdelijk ontaardt" in het land. Ze vraagt onmiddellijke toegang tot het land zodat de burgers hulp kunnen krijgen. Veel hulporganisaties klagen aan dat de Syrische overheid moeilijk doet over visa en het aantal hulporganisaties probeert te beperken.

Amos zegt dat de VN-Veiligheidsraad "zijn volledige politieke gewicht in de schaal moet leggen bij het Syrische regime en de oppositie" zodat humanitaire hulp in het land toegelaten wordt. Amos zegt zelf de druk op de ketel te zullen houden bij de Veiligheidsraad zodat de burgers en de basisvoorzieningen beschermd zijn en zodat medisch personeel en materiaal en humanitaire hulp veilig ter plekke geraakt.

AP2013

De Syrische bevolking telt 23 miljoen mensen. Sinds het conflict tussen het regime-Assad en de oppositie gewelddadig is losgebarsten in maart 2011, zijn naar schatting 2 miljoen mensen uit het land weggevlucht. Meestal naar de buurlanden Libanon, Jordanië, Turkije, Irak en Egypte. Meer dan 100.000 mensen zouden al zijn gedood sinds het begin van de burgeroorlog.