"Bestuurder van ontspoorde goederentrein reed door rood"

De bestuurder van de goederentrein die gisteren ontspoorde tussen Holsbeek en Wilsele heeft een rood sein genegeerd, waarna de trein ontspoorde op een wissel. Dat heeft Belga vernomen uit verscheidene goede bronnen. Het zou gaan om zeker het derde ernstige incident met een trein van een privémaatschappij voor goederenvervoer dit jaar op het Belgische spoorwegennet.

De trein van de Zwitserse maatschappij Crossrail met 25 wagons ging gisterenochtend deels van de rails tussen Wilsele en Holsbeek. Drie wagons en de locomotief zijn daarbij ontspoord: de locomotief en de eerste twee wagons kwamen volledig met de wielen naast het spoor terecht, de derde wagon gedeeltelijk. In twee van de wagons werden chemische producten vervoerd, maar er werd geen melding gemaakt van lekken of beschadigingen aan die wagons. Bij het ongeval raakten ook vier wissels en een honderdtal dwarsliggers beschadigd.

De trein was niet uitgerust met het noodstopsysteem TBL1+. Spoorvrachtmaatschappijen kunnen daar ook niet toe verplicht worden. Door het ongeval is er tot donderdagochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Leuven en Mechelen. Er rijdt een vervangende busdienst tussen Leuven en Haacht.

Aan vakbondszijde bij de NMBS vraagt men zich af of de oorzaak van de recente zware incidenten met privémaatschappijen mogelijk gezocht moet worden bij de opleidingen of arbeidsomstandigheden daar.