"Breid minnelijke schikking uit, tot assisen toe"

Het systeem van minnelijke schikking, dat onlangs nog onder vuur kwam te liggen door de zaak rond diamantreus Omega Diamonds, werkt én zou nog verder moeten worden uitgebreid naar dossiers waar celstraffen aan kunnen vasthangen, tot zelfs assisenzaken toe. Dat heeft advocaat en Open VLD-politicus Kris Luyckx maandag verklaard op een debatavond aan de Universiteit Antwerpen. Het zou echter niet de bedoeling zijn dat criminelen hun gevangenisstraf kunnen "afkopen", wel dat er een akkoord wordt gevonden over de strafmaat zonder een lang aanslepende rechtszaak.

Luyckx verdedigde maandag net als minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD), Antwerps procureur Herman Dams en curator Bruno Schoenaerts de recente uitbreiding van het systeem van minnelijke schikking. Dat leidde er onder meer toe dat het Antwerpse bedrijf Omega Diamonds een schikking kon treffen voor 160 miljoen euro in een zaak rond fiscale inbreuken.

"De uitbreiding kwam er op vraag van de praktijk zelf, omdat heel wat dossiers anders dreigden te stranden. Als alle partijen -Openbaar Ministerie, verdediging én slachtoffers- een akkoord kunnen vinden, kan het zelfs nog verder uitgebreid worden", stelde hij. "Ik kan me assisenzaken herinneren waar dat perfect mogelijk was geweest."

Enkel Kamerlid Meyrem Almaci (Groen) was het maandag niet met de andere sprekers eens. "Ik ben niet tegen de minnelijke schikking, maar wel tegen de willekeur waarmee het systeem nu wordt toegepast en het gebrek aan transparantie daarover", zei ze. "Bovendien vind ik dat grote, zwaarwegende dossiers er niet voor in aanmerking zouden mogen komen. Er is een grens en die wordt nu overschreden."