"Deadline elektronische kassa onhaalbaar"

Het ziet ernaar uit dat de invoering van de geregistreerde elektronische kassa in de horeca vertraging oploopt. De zogenoemde "witte kassa's" moeten zwartwerk onmogelijk maken. Tegen eind 2015 is het gebruik ervan verplicht. Vanaf 1 januari 2014 zouden uitbaters de kassa wel al vrijwillig kunnen invoeren, zij krijgen dan een lastenverlaging. Maar de technische details waaraan de kassa moet voldoen, zijn pas gisteren in het Staatsblad verschenen. Veel te laat, vindt Horeca Vlaanderen.

De technische omzendbrief over de invoering van de geregistreerde kassa in de horeca is pas gisteren in het Staatsblad verschenen. Daardoor wordt het technisch onmogelijk om de kassa zoals gepland vrijwillig in te voeren vanaf 1 januari 2014, zegt Horeca Vlaanderen.

De omzendbrief bevat de technische vereisten waar de geregistreerde kassa en de fiscale controlemodule (blackbox) aan moeten voldoen. De kassaleveranciers kunnen pas na de publicatie in het Staatsblad hun kassa of blackbox indienen ter certificatie en na goedkeuring ervan beginnen te produceren.

Horeca Vlaanderen spreekt van "een regelrechte schande". De kassaleveranciers kunnen de timing van 1 januari 2014 onmogelijk halen. Dit is de fout van de overheid, daarvoor moeten de ondernemers niet boeten, luidt het in een persbericht van de organisatie.

"Ondernemers die vanaf 1 januari vrijwillig gebruik willen maken van de elektronische kassa en dus ook van de lastenverlaging, riskeren dat zij het eerste kwartaal van 2014 kwijtspelen. We vinden het eigenlijk straf dat men nog altijd niet klaar is met iets te regelen dat al eind 2009 beslist is en al een jaar geleden ingevoerd had moeten worden", zegt afgevaardigd bestuurder Danny Van Assche.