"Een heel grote eer en een heel grote verrassing"

San F. Yezerskiy (pseudoniem van Sander Vanhellemont) heeft de Grote Prijs Jan Wauters 2013 gewonnen. De VRT-Taalprijs voor creatief en uitmuntend taalgebruik is voor de derde keer uitgereikt, deze keer op de Boekenbeurs in Antwerpen in het kader van de VRT-Taaldag. "Het is een heel grote eer en een nog grotere verrassing", aldus de schrijver.

San F. Yezerskiy wint dit jaar de Grote Prijs Jan Wauters. Hij werd in 2011 ook al genomineerd. Toen reikte de VRT voor de eerste keer de Grote Prijs Jan Wauters uit voor een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit".

Op verzoek van Thérèse Wauters moet de prijs gezien worden als een aanmoediging, eerder dan als een bekroning van hun carrière. 

Thérèse Wauters motiveerde de keuze van de jury als volgt: "Sander is iemand die excelleert in het gebruik van Nederlands op verschillende plekken, in teksten voor kranten, tijdschriften en internet, maar ook voor radioprogramma's en zelfs op plekken waar de gemiddelde taalgebruiker niet zo let op zijn woorden. Op een plek als Twitter bijvoorbeeld, waar je in 140 tekens al een mening kunt hebben. Ooit schreef onze winnaar over zijn collega's-genomineerden: "Het is zo'n mooi lijstje dat ik me gegeneerd zou voelen als ik won. Dat neemt niet weg dat het me iets doet, genomineerd worden voor een prijs die genoemd is naar een van mijn grootste helden.""

San F. Yezerskiy was bijzonder blij met de onderscheiding. "Het is een heel grote eer en een nog grotere verrassing dat ik als winnaar uit de bus ben gekomen. Ik was twee jaar geleden al eens genomineerd en toen won ik terecht niet. De nominatie voor dit jaar viel uit het niets, want ik heb het voorbije jaar niet zo veel geschreven. De nominatie was al een verrassing, de overwinning is dat nog meer", reageerde de schrijver.

De jury van de Grote Prijs Jan Wauters werd voorgezeten door Thérèse Wauters, Jan Wauters' weduwe. De andere juryleden waren Gaea Schoeters (winnares 2012), Heidi Lenaerts (programmamaker), Annie Van Avermaet (taalbeheerser), Tom Naegels (auteur), Ruud Hendrickx (taaladviseur) en Clem Robyns (programmamaker).

Sander Vanhellemont kreeg een schilderij van kunstenaar Bart Slangen mee naar huis. De andere genomineerden waren Annelies Van Herck (VRT), Tom De Cock (MNM), Bart Stouten (Klara) en Celia Ledoux (columniste).

Meest gelezen