"Laat Brusselaars beslissen, niet Antwerpenaren"

Yvan Mayeur van de PS wordt op 16 december de nieuwe burgemeester van Brussel Stad. Hij wil de plannen van zijn voorganger Freddy Thielemans over de heraanleg van het centrum verderzetten. Op de plannen van de N-VA met Brussel reageert Mayeur schamper.

Mayeur is, net als alle andere Brusselse politici, niet gewonnen voor de plannen van de N-VA met Brussel. Die partij stelt onder meer een fusie van de Brusselse gemeenten voor, en voor hun belastingen en sociale zekerheid moeten de Brusselaars kiezen tussen Vlaanderen of Wallonië, de zogenoemde Brusselkeuze.

Yvan Mayeur is niet onder de indruk van de voorstellen. "Laat de Brusselaars beslissen en niet de Antwerpenaren. Er moet een debat komen onder de Brusselaars om alles beter te beheren. Als de 19 gemeenten een fusie willen, dan moeten wij daar binnen het gewest over praten. Laat de regio beheren door de mensen die aan het hoofd van deze regio staan", zegt hij schamper in "De ochtend" op Radio 1.

Wat wil Mayeur met Brussel doen?

Mayeur wil de plannen met het centrum van Brussel die Thielemans op de rails had gezet, verder uitwerken. "We moeten het centrum heraanleggen. Daardoor kunnen we nieuwe horeca, nieuwe kmo's naar het centrum van de stad laten komen. Zo kunnen we de economie van de stad laten heropleven en mensen aan het werk krijgen."

"Een aantal dingen zijn al gebeurd, bijvoorbeeld aan de Vismarkt, maar we moeten nu verder gaan met de centrale lanen, met de Beurs, het De Brouckèreplein. We willen dat de mensen dankzij de nieuwe pleinen zich thuis voelen in de stad."

Mayeur en zijn voorganger Thielemans hebben niet meteen dezelfde stijl. Thielemans heeft de reputatie een bon vivant te zijn, Mayeur een bestuurder. "Dat was mijn taak als hoofd van het OCMW om het OCMW en de ziekenhuizen te besturen. Maar nu trek ik het kostuum van burgemeester aan en ik zal mij daar goed in proberen te voelen."

Een korte termijn-burgemeester?

Mayeur neemt de fakkel in december over, maar mogelijk geeft hij die zelf over enkele maanden opnieuw door na de verkiezingen op Europees, nationaal en regionaal niveau. "Ik zal waarschijnlijk kandidaat zijn bij de federale verkiezingen, want ik vind dat de Brusselaars op dat niveau vertegenwoordigd moeten zijn. We zullen ons in een nieuwe politieke situatie bevinden na de verkiezingen."