"Uitdaging voor N-VA ligt op het federale niveau"

"De uitdaging voor de N-VA ligt vooral op het federale vlak", heeft Bart De Wever (N-VA) vanavond gezegd in "Reyers laat". Hij laat in het midden of hij al dan niet kandidaat-premier is. "Het liefst blijf ik burgemeester, maar in de politiek vallen wat je graag doet en wat je moet doen niet altijd samen."

De voorzitter van de grootste partij van Vlaanderen reageert in het Canvas-programma "Reyers laat" voor het eerst op de kritiek op de congresteksten die zijn partij vorige week heeft voorgesteld. Hij benadrukt dat dit geen verkiezingsprogramma is, maar een ideaalbeeld zoals zij de samenleving graag zouden zien.

Zijn partijgenoot Ben Weyts heeft in een interview in een krant laten weten dat de N-VA niet in een regering stapt zonder dat ze het confederalisme onderschrijven. Voor De Wever is dat geen breekpunt. "We willen een scenario zoals in 2010 vermijden waarin we allemaal naar een kasteel rijden om het grote akkoord te zoeken en er dan 500 dagen later uitkomen terwijl Di Rupo op de winkel mag letten."

Het confederalisme zoals de N-VA het voor ogen heeft, gaat volgens De Wever verder dan een volgende staatshervorming. "Dit is België 2.0. Dit is de Copernicaanse omwenteling waar Kris Peeters (CD&V) het zo vaak over heeft. Dit kun je niet van vandaag op morgen realiseren", aldus De Wever.

De Wever hekelt ook de kritiek van de liberalen. "Er zijn toch partijen die heel gemakkelijk van standpunt veranderen. Zelfs over fundamentele zaken", zegt hij. "Open VLD stuurt aan op een nieuwe regering-Di Rupo. Er gaapt een enorme kloof tussen wat die partij zegt en wat ze doet." Voor CD&V is dat volgens de N-VA-voorzitter minder duidelijk.

De uitdaging voor zijn partij bevindt zich hoe dan ook op het federale niveau. "Of we gaan naar een regering met de N-VA of naar een regering met de PS", zegt hij daarover. "Dat is de inzet van de verkiezingen. De kiezer beslist tussen een saneringsregering of een belastingregering."

De Wever laat vooralsnog in het midden of hij de kandidaat-premier van de N-VA is. "Ik zou het liefst burgemeester van Antwerpen blijven, maar in de politiek vallen wat je graag doet en wat je moet doen niet altijd samen."