"Verboden" reportage Maurice De Wilde vanavond in "Memotv"

Canvas zendt vanavond om 23.10 uur in "Memotv" de "verboden" reportage "Mijnalarm" van Maurice De Wilde opnieuw uit. In de reportage over de mijnsluitingen in Limburg stelde de onderzoeksjournalist kritische vragen en liet hij de kompels hun emotionele verhaal doen. In eerste instantie werd de uitzending verboden en later werd ze in een gecensureerde versie uitgezonden.

De uitzending van "Mijnalarm" was aanvankelijk gepland voor 2 februari 1966. Maar een paar dagen eerder, op 31 januari, vielen tijdens een betoging in Zwartberg 2 doden. Twee uur voor de uitzending vernam De Wilde dat zijn reportage verschoven werd naar 4 februari, de dag na de begrafenis van de slachtoffers.

Uiteindelijk werd de uitzending door de regering (en vooral door vice-premier Spinoy) verboden. "Alles wat tot een nieuwe opflakkering van het conflict aanleiding kan geven, moet vermeden worden", klonk het toen.

Na veel heisa in de pers hierover mocht de reportage een maand later wel uitgezonden worden. De Wilde moest er wel een interview met Spinoy aan toevoegen. Zelf schreef hij daarover: "Het incident kent zijn weerga niet in de geschiedenis van de radio- en televisie-informatie in België."

"Memotv" toont de "enquête" zoals De Wilde ze heeft geconcipieerd, zonder het laatste woord aan de minister-censor. De verplicht geschrapte passages zijn niet meer teruggevonden in het VRT-archief. Wel worden boven de beelden van de mijnen opnieuw de statistieken getoond zoals die er in 1966 ook tijdens de uitzending zelf boven geplaatst werden.

Meest gelezen