"Verlaging van btw op elektriciteit is niet genoeg"

Indien de regering voor de verkiezingen geen "sterk signaal" geeft, dan voorspelt de helft van de bedrijfsleiders ontslagen. En wat voorligt -een lagere btw op elektriciteit- is niet sterk genoeg. "Het moet meer zijn", zegt Pieter Timmermans, topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) naar aanleiding van het overleg tussen de federale regering en de gewesten over de concurrentiekracht.

Morgen overleggen de federale en regionale regeringen van ons land over een economisch relancepakket in het Overlegcomité. "Het ideale moment om een positief signaal te geven aan de ondernemers", zegt Timmermans in "De Ochtend" op Radio 1, "want we hebben in verschillende sectoren gevoeld dat er iets schort met de concurrentiekracht. Komt er geen positief signaal, dan verliezen we een jaar (tot er een nieuwe regering is na de verkiezingen, red.)."

Uit een rondvraag van het VBO bij 350 bedrijfsleiders blijkt dat zestig procent van de ondernemers verwacht dat ze orders mislopen als er geen sterk signaal komt. Dat zou kunnen leiden tot ontslagen. Omgekeerd, als de regeringen tonen dat het hen "menens" is, zou 52,6 procent misschien wel mensen aanwerven.

"De bedrijfsleiders moeten gemiddeld 16 procent meer aan loonkosten betalen dan hun collega's in de buurlanden. Hoe moeten zij die kloof overwinnen? Dat betekent dat u altijd op zoek moet naar productiviteitswinsten. In ons land is dat dan vaak: mensen vervangen door machines", stelt Timmermans.

"Algemene maatregel nodig die zuurstof geeft aan de economie"

Op de tafel van het Overlegcomité liggen al langer verschillende voorstellen, zoals een verlaging van de btw op elektriciteit. Liberalen en socialisten zijn voor, maar CD&V blijft sceptisch. Voor het VBO is de enige echte maatregel een algemene en lineaire lastenverlaging.

"We hebben nu niets aan kleine maatregeltjes waarmee elk van de regeringspartijen wordt tevredengesteld", zegt Timmermans in Het Nieuwsblad. "Het moet een algemene ingreep zijn waarvan álle sectoren profiteren, een brede maatregel die zuurstof geeft aan alle takken van de economie." Die ingreep moet niet enkel breed genoeg zijn, maar ook eenvoudig, volgens meer dan 80 procent van de bevraagde bedrijfsleiders.

De verlaging van de btw is geen slechte maatregel, "op voorwaarde dat de opbrengst niet naar loonsverhoging kan gaan en de regio's de distributietarieven niet verhogen", aldus Timmermans. Maar het is niet genoeg. "Met die 500 miljoen is het verhaal niet af. Het objectief moet zijn om tegen 2018 de loonhandicap met de buurlanden helemaal weg te werken. Dat moet de politiek nu herbevestigen."