"Verwondingen en toxicologisch onderzoek wijzen niet op zelfdoding"

De verwondingen op het lichaam van de echtgenote van Bernard Wesphael en het toxicologisch onderzoek wijzen niet in de richting van zelfdoding. Dat heeft het parket van Brugge gezegd in een reactie op de beslissing van de raadkamer om de aanhouding van de Waalse politicus te verlengen. Zelf zegt Wesphael dat zijn echtgenote zelfmoord heeft gepleegd. Zijn advocaten gaan in beroep tegen de beslissing van de raadkamer.

De vrouw van de Waalse politicus Bernard Wesphael werd afgelopen donderdag dood aangetroffen in een hotelkamer in Oostende. Volgens de politicus pleegde de vrouw zelfmoord door een grote hoeveelheid geneesmiddelen te nemen. Het parket gaat echter uit van moord.

De raadkamer in Brugge besliste vandaag dat hij aangehouden blijft. De advocaten van Wesphael hadden de vrijlating van hun cliënt bepleit. Ze wierpen onder meer op dat hun cliënt parlementair onschendbaar is. Ze gaan in beroep tegen de beslissing van de raadkamer.

Vanavond heeft de commissie Vervolgingen van het Waals parlement ook vergaderd over de aanhouding van parlementslid Wesphael. Volgens de commissie heeft het parket niet gevraagd om de parlementaire onschendbaarheid van Wesphael op te heffen. De commissie neemt dus ook geen beslissing over die parlementaire onschendbaarheid.

Het parket van Brugge heeft vanavond ook meer uitleg gegeven over de zaak. Volgens woordvoerder Fien Maddens wijzen de verwondingen bij het slachtoffer en het toxicologisch onderzoek niet in de richting van zelfdoding. "Wel integendeel", zei zei. "De heer Wesphael zal hierover zo snel mogelijk opnieuw verhoord worden." Over twee weken verschijnt Wesphael in Gent voor de kamer van inbeschuldigingstelling.

"Vrouw Wesphael wou scheiden"

De nabestaanden van de echtgenote van Wesphael weigeren te geloven in de zelfmoordpiste die de politicus aanhaalt. Dat vertelden ze gisteravond in de nieuwsuitzending van RTL-TVI.

De echtgenote van Wesphael zou immers aan haar familieleden hebben gezegd dat ze van plan was om de scheiding aan te vragen, zo vertelde een neef aan RTL-TVI.

Een zus en een tante van de vrouw hebben bovendien haar lichaam gezien en zeggen op de zender dat ze blauwe strepen in de hals had. "Ze zou bovendien nooit haar zoon in de steek laten", klinkt het ook.

Wesphael was begin jaren 80 een van de stichtende leden van Ecolo. Vorig jaar verloor hij de strijd om het voorzitterschap van de Franstalige groenen. Daarop verliet hij de partij en stichtte hij de Mouvement de Gauche. Onlangs liet hij weten dat hij ook daarmee zou stoppen.