Boekenbeurs verbreekt wereldrecord boekendomino

Op de Boekenbeurs in Antwerpen is gisteravond het wereldrecord boekendomino verbroken. Er zijn 4.845 boeken omgevallen. "We wilden het record meer voor het spel breken", zegt André Vandorpe van Boek.be. "Maar we willen vooral een ode brengen aan het boek." Het record zal officieel geregistreerd worden door Guinness World Records.

"Birth day" van Lieve Blancquaert was het boek waarmee de domino van start ging. Daarna volgden enkele duizenden boeken. "We hebben van een aantal uitgeverijen boeken gekregen die klaar stonden om vernietigd te worden", zei Vandorpe (foto in tekst) in "De ochtend". "Onder meer de scouts van Wilrijk heeft geholpen om de boeken op te stellen."

Gisteren was er al een generale repetitie waarbij 4.845 boeken omgevallen zijn. Die poging werd officieel geregistreerd door een gerechtsdeurwaarder. Langs de verschillende standen van uitgevers en boekhandels vormden de boeken samen de woorden "boek", "beurs" en "lees". De laatste boeken vielen in een breed uitwaaierende vorm in de handen van lezers.

Vanochtend moest de tweede poging uiteindelijk nog even uitgesteld worden. "In extremis waren er spontaan al een aantal boeken omgevallen", legt Vandorpe uit. Die moesten opnieuw rechtgezet worden alvorens de definitieve recordpoging kon beginnen. Die poging om het record meteen naar 5.005 boeken te verbeteren, lukte net niet.

Sinds afgelopen zomer stond het wereldrecord (officieus) op naam van Cape Town Central Library met 2.586 boeken.

Boekendomino in cijfers

  • Om de boeken te plaatsen werd een beroep gedaan op een 40-tal vrijwilligers: leden van de scoutsgroep Oosterveld (Wilrijk), 't Uilekot in Herzele en medewerkers van Boek.be
  • De opbouw werd tot in detail uitgekiend en voorbereid en duurde amper 2 uur
  • Het totale parcours nam 614 meter in beslag
  • De boekendomino duurde een 6-tal minuten