Boete van 76.000 euro voor zwartrijder NMBS

Een 25-jarige Hasselaar zonder vaste verblijfplaats heeft een peperdure rekening van de NMBS gepresenteerd gekregen. Tussen 2006 en 2011 nam de man liefst 367 keer de trein zonder te betalen. Dit komt hem op een boete van ruim 76.000 euro te staan, schrijft Het Belang van Limburg.

De dader - die met een alcoholverslaving kampt - is de NMBS nog 4.127 euro schuldig voor het niet betalen van 367 treinritten. Vermeerderd met de boetes en intresten komt het hem op ruim 76.000 euro te staan.

De man erfde onlangs het huis van zijn moeder en zit nu middenin een procedure van schuldbemiddeling. Onder meer om te vermijden dat de jonge dader de woning meteen moet verkopen, gaat zijn advocaat Peter Donné de boete binnen enkele maanden voor de Hasseltse rechtbank aanvechten.

De Hasselaar is een van de vele duizenden zwartrijders op de trein. "In 2012 waren er dat 517.467 of 6,4 procent meer dan het jaar voordien", aldus NMBS-woordvoerder Bart Crols in de krant. "Dat aantal gaat al jaren in stijgende lijn."

Wie de trein neemt zonder te betalen, krijgt een onmiddellijke boete van 12,50 euro bovenop de prijs van het kaartje. Niet genoeg geld op zak? Dan krijgt u een zogenoemd C170-document mee en heeft u 14 dagen de tijd om de verhoogde boete van 60 euro plus kaartje op te hoesten. Wie langer aarzelt, mag zich na een waarschuwing aan een bezoekje van de deurwaarder en een forfaitaire vergoeding van 200 euro bovenop de ritprijs verwachten.

Meest gelezen