Campagne wil jongeren doen nadenken over cannabisgebruik

"Vreemdgaan zit in de genen, en cannabis in 1 op de 10 broekzakken." Met deze en andere slogans wil de Vlaamse overheid met een nieuwe campagne jongeren aan het denken zetten over cannabisgebruik.

De Vlaamse overheid wil met de campagne vooral misverstanden over cannabisgebruik ontkrachten en jongeren correct informeren. De campagne richt zich op jongeren van 14 tot 17 jaar en jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar.

"We kiezen er bewust voor niet met het opgestoken vingertje te communiceren", zegt Vlaams minister voor Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). "We nodigen jongeren en jongvolwassenen uit om zich bij het maken van hun gedragskeuzes niet te laten vangen door perceptie of foute informatie. Dat iedereen wel eens gebruikt bijvoorbeeld, of dat het een onschuldig tijdverdrijf is."

Uit onderzoek blijkt inderdaad dat cannabis slechts door een kleine minderheid van de jongeren gebruikt wordt. 17,3 procent van alle 12- tot 18-jarige ondervraagden heeft ooit cannabis geprobeerd. 7,8 procent gebruikt het af en toe, 2,6 procent regelmatig. "Het blijft wel de meest populaire drug", zegt Marijs Geirnaert van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen.

Om jongeren ervan bewust te maken dat cannabisgebruik noch banaal, noch dagelijkse kost is onder hun leeftijdsgenoten, confronteert de campagne hen met vaak gehoorde foute stellingen over het gebruik en de gezondheidsrisico's van cannabis. Klik op deze link om deel te nemen.