CD&V wil mobiliteitsbudget als alternatief voor bedrijfswagen

CD&V pleit voor de invoering van een mobiliteitsbudget als alternatief voor de bedrijfswagen. De christendemocraten hebben daarover een wetsvoorstel uitgewerkt. Via een mobiliteitsbudget kunnen werknemers een bepaald bedrag besteden aan verschillende transportmiddelen. De invoering ervan kan bijdragen tot vlotter wegverkeer, meent CD&V.

Uit een enquête van HR-dienstverlener SD Worx blijkt dat bedrijven zich grote zorgen maken over mobiliteit. Negen op de tien organisaties klagen over moeilijke bereikbaarheid. Bijna de helft van de bedrijven klaagt over de files, in Brussel is dat zelfs drie op de vier. Vier op de tien bedrijven zegt amper bereikbaar te zijn met het openbaar vervoer. Een op de vijf bedrijven kreeg al te maken met goede kandidaten die een job afwezen vanwege de slechte bereikbaarheid.

Om werknemers meer flexibiliteit te bieden bij de organisatie van hun woon-werkverkeer, pleit CD&V voor de invoering van een mobilteitsbudget. Bedrijven die het introduceren, zouden hun werknemers een budget ter beschikking stellen dat ze kunnen spenderen aan de combinatie van verschillende transportmiddelen, gaande van bedrijfsfietsen over openbaar vervoer tot pool- en bedrijfswagens. Ze kunnen uit het aanbod à la carte kiezen, binnen de grenzen van het budget. Het systeem mag de loonkost niet doen stijgen.

"Het mobiliteitsbudget is een belangrijke stap naar een duurzame mobiliteitsaanpak", zegt CD&V-mobiliteitsspecialist Jef Van den Bergh. "Het is geen mirakeloplossing, wel een sterk alternatief voor de bedrijfswagen. Het past ook in de trend naar flexibel werken en belonen."

Meest gelezen