Conflict in Congo met M23-rebellen is voorbij

Het gewapend conflict in het oosten van Congo met de M23-rebellen is voorbij. De Congolese regering zegt dat de M23-rebellen in het oosten van het land verslagen zijn. In een persmededeling van M23 staat dat de beweging zelf de gewapende rebellie stopzet en met politieke middelen zal verder strijden.

Het leger zou de laatste bolwerken van de rebellen overgenomen hebben. "De laatste overblijvenden van de M23 hebben hun verschansingen in Chanzu en Runyonyi onder druk van de regeringstroepen verlaten. De regeringssoldaten zijn daar binnengetrokken. Het is een algehele overwinning van de Democratische Republiek Congo", luidt het bij regeringswoordvoerder Lambert Mende.

"Runyoni en Chanzu zijn gevallen, het werk is af", bevestigt luitenant-kolonel Olivier Amuli, woordvoerder van het regeringsleger in de provincie Noord-Kivu, waar de laatste gevechten hebben plaatsgevonden.

De rebellen van M23 van hun kant laten in een persbericht uitschijnen dat ze vrijwillig hun strijd staken. Na 20 maanden van rebellie zet de groep "met onmiddellijke ingang de rebellie stop". De M23-rebellen willen nu "politiek een oplossing zoeken voor de crisis in het oosten van het land".

"De stafchef en de hoogste bevelhebbers van de grootste eenheden van M23 wordt gevraagd om de troepen voor te bereiden op een ontmanteling, demobilisatie en herintegratie, onder voorwaarden die overeen te komen zijn met de Congolese overheid", zegt M23-leider Bertrand Bisimwa.

M23 ontstond in april 2012, na de muiterij van voornamelijk Tutsi-rebellen die in het regeringsleger geïntegreerd waren. Buurland Rwanda werd ervan beschuldigd de rebellen te ondersteunen, maar dat werd altijd ontkend. Het is niet duidelijk waar de rebellen van M23 zich nu bevinden. Volgens sommige bronnen is de meerderheid gevlucht naar Rwanda.

AP2012

De Verenigde Naties bemiddelen in het conflict in Congo. Ze hebben 19.000 blauwhelmen en civiele medewerkers in Congo. Het Congolese leger krijgt al enkele maanden actieve militaire steun van de VN-missie. De VN heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van de Congolese regering en de rebellen.