De geest van Diana, Kate en de Britse schandaalpers

Niet dat iemand er aan twijfelde, maar Kate Middleton is weer mager. En niet gewoon mager, maar "super fit" en "dunner dan jij", getuige sommige krantenkoppen. De mediaobsessie voor de vrouw van prins William, die in intieme kring Catherine genoemd wordt, daarbuiten hertogin van Cambridge, maar in persland koppig Kate blijft heten, is sinds de geboorte van zoon George alleen maar toegenomen.
89 dagen na de bevalling heeft Kate weer een buik als een strijkplank.

Haar zwangerschap en bevalling gaven een extra dimensie aan een andere mediaobsessie: gewicht. Geen schijn van kans dus dat de schandaalpers en de damesbladen de vrouw wiens naam (Kate) ook nog eens rijmt met "weight" (Engels voor gewicht) met rust zouden laten.

Uren na de geboorte van prins George, een dag om precies te zijn, weet het weekblad OK! te melden welk dieet Kate gaat volgen om van de "overtollige kilo’s" af te komen. De hertogin lijkt een normale, nieuwe moeder als ze haar baby op de stoep van het ziekenhuis aan de wereld voorstelt met een duidelijk zichtbare buik. Maar dat blijkt, achteraf gezien, een menselijke dwaling.

"Haar buik zal meteen inkrimpen", voorspelt het blad dat zes pagina’s wijdt aan een "exclusief dieet- en activiteitenprogramma van de hertogin". Een vriendin die rond die tijd van haar bevalling ligt bij te komen in een ziekenhuis waar OK! verkocht wordt, laat weten dat zij en de kraamafdeling "not amused" zijn. Artsen waarschuwen voor een onrealistische druk op nieuwe moeders om nog voor de eerste luier verschoond is op dieet te gaan. Een tv-presentatrice start een campagne op Twitter om OK! te boycotten.

©NEWSPIX INTERNATIONAL

Een paar maanden na de bevalling bezoekt Kate een sportcentrum. Ze draagt een gestreept T-shirt, sleehakken en, shock horror, een spijkerbroek "van voor haar zwangerschap". Als de hertogin tijdens een potje volleybal omhoog springt weten we het zeker: 89 dagen na de bevalling heeft ze weer een buik als een strijkplank. En "zonder dat ze er iets voor hoefde doen".

Dat de hertogin in het bezit is van een erfelijkheidsfactor die vet schijnt te weren, dat ze fysiek actief is en tijdens haar zwangerschap niet veel aankwam, is geen afdoende verklaring. De kwantiteitspers heeft een nieuw probleem gevonden: Kate is te veel afgevallen. "Muchless of Cambridge", kopt The Sun, waarbij much less (veel minder) bedoeld is te rijmen met duchess (hertogin).

Kate’s gestel baart zorgen. En niet alleen in het paleis, of elders in het koninkrijk, maar ver, ver daarbuiten. De Daily Star, voor wie waarheidsgetrouwe journalistiek een relatief rekbaar begrip is, raadpleegt de paranormale wereld waar het wijlen prinses Diana tegenkomt. De krant wijdt er een voorpagina aan: "Geest van Di waarschuwt hertogin: je bent te dun!". Simone Simmons, "vroegere vriendin van Diana" en "psychische heler", is zo goed de waarschuwing van Di kenbaar te maken. De krant publiceert ze onder de kop "primeur".