Di Rupo kaart spionagepraktijken aan bij nieuwe VS-ambassadeur

Premier Elio Di Rupo (PS) heeft een eerste ontmoeting gehad met de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten Denise Bauer. Tijdens dat onderhoud drukte Di Rupo zijn "bezorgdheid" uit over de recente onthullingen over Amerikaanse spionagepraktijken.

Bauer, de opvolger van Howard Gutman, is sinds ruim een maand aan de slag als VS-ambassadeur in ons land. De ontmoeting tussen Di Rupo en Bauer vond plaats in de Lambermont, de ambtswoning van de premier.

Volgens de entourage van de premier heeft Di Rupo erop gewezen dat "de individuele vrijheid, het privéleven en de bescherming van de belangen van de bedrijven en de overheid van essentieel belang zijn voor de Belgische regering".

Volgens Di Rupo begrijpt de Belgische regering de noden van de strijd tegen het terrorisme, "maar wij kunnen niet accepteren dat er op grote schaal privégegevens worden verzameld", luidt het.

De Amerikaanse ambassadeur van haar kant heeft aangegeven dat president Barack Obama de kwestie momenteel "aan een grondige analyse en evaluatie onderwerpt".