Geheime documenten Argentijnse junta ontdekt

In het hoofdkwartier van de Argentijnse luchtmacht in Buenos Aires zijn geheime rapporten ontdekt die aantonen dat er ten tijde van de junta een zwarte lijst bestond van artiesten en intellectuelen. Dat heeft de Argentijnse regering bekendgemaakt.
AP2013
Jorge Rafael Videla (midden) was het gezicht van de militaire junta in Argentinië.

Maar liefst 1.500 geheime documenten werden aangetroffen op het hoofdkwartier van de militaire luchtmacht in Buenos Aires. Het is de eerste keer sinds het einde van de dictatuur dertig jaar geleden dat een vondst van dergelijke omvang publiek wordt gemaakt.

De rapporten tonen aan dat er ten tijde van de militaire dictatuur in Argentinië een zwarte lijst circuleerde met namen van artiesten en intellectuelen. Onder meer schrijver Julio Cortazar, zangeres Mercedès Sosa, tangomuzikant Osvaldo Pugliese en actrice Norma Aleandro waren terug te vinden op de lijst.

De huidige minister van Defensie, Agustin Rossi, reageerde opgetogen op de vondst "met zo'n grote historische waarde". De documenten werden ontdekt tijdens opruimingswerken in een kelder van het gebouw.

De militaire junta in Argentinië duurde van 1976 tot 1983. In die tijd werden naar schatting 30.000 mensen vermoord, van wie tot nu slechts enkele honderden lijken werden teruggevonden. Uit de documenten blijkt dat de militairen ervan uitgingen dat ze tot in 2000 aan de macht zouden kunnen blijven.

Meest gelezen