Hebben de Britten een afluisterpost in Berlijn?

De Duitse regering heeft de Britse ambassadeur Simon McDonald op het matje geroepen na berichten over spionage vanuit de Britse ambassade in Berlijn. Uit documenten die gelekt zijn door klokkenluider Edward Snowden zou blijken dat er afluisterapparatuur staat op het dak van de Britse ambassade.
De Britse ambassade in Berlijn.

De Britse krant The Independent schrijft op gezag van documenten van Snowden dat op het dak van de Britse ambassade in Berlijn een "cilindervormig bouwwerk" staat. Op foto's is ook duidelijk een structuur te zien, die bedoeld is om antennes te camoufleren.

De Britse ambassade ligt in de onmiddellijke omgeving van de Brandenburger Tor, in de buurt van de Amerikaanse ambassade. Ook de Reichstag (het parlement) en het kantoor van de bondskanselier Angela Merkel liggen in de buurt.

Volgens de Duitse binnenlandse geheime dienst BfV wordt de Britse ambassade in Berlijn al sinds de onthulling van de NSA-spionagezaak in juli scherper in de gaten gehouden. "Bevriende inlichtingendiensten worden niet systematisch geobserveerd, enkel wanneer er aanwijzingen zijn", klinkt het. Met helikopters wordt al geruime tijd boven alle ambassades in Berlijn gevlogen, om aanwijzingen van spionageactiviteiten op te sporen.

Vorige week werd afluisterapparatuur op het dak van de Amerikaanse ambassade in Berlijn ontdekt. Uit warmtebeelden, die de openbare omroep ARD heeft gemaakt, blijkt dat die installatie is uitgeschakeld.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken liet in een verklaring alvast weten dat afluisterposten in strijd zijn met het internationaal recht. De Britse ambassade geeft, net als de Britse overheid, geen commentaar.