Ierland houdt referendum over homohuwelijk in 2015

Ierland gaat in 2015 een referendum organiseren over het homoseksueel huwelijk. Dat kondigde de minister van Justitie, Alan Shatter, aan. Dat kan een historisch moment worden voor het traditioneel katholieke land.

Volgens Shatter wordt dat referendum in de eerste helft van 2015 georganiseerd. Dit jaar had het burgerforum Constitutional Convention, dat opgericht is om aanbevelingen te doen voor eventuele wijzigingen aan de grondwet, met een verpletterende meerheid gestemd voor een wijziging die het burgerlijk huwelijk toestaat aan homoseksuele paren.

De katholieke kerk uitte onmiddellijk kritiek op de aankondiging en kondigde aan "actief deel te nemen aan het democratische debat voor het referendum".

De beslissing van de regering is een overwinning voor vicepremier Eamon Gilmore, die al geruime tijd aandrong op een nationale stemming, aldus nog de Britse krant The Guardian. Bij het referendum zullen ook over andere mogelijke wijzigingen aan de grondwet gestemd worden, zoals de afschaffing van wetten op heiligschennis.