Labille wil strengere controle op Belgacom

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) wil meer controle op Belgacom. Hij werkt aan een wetswijziging daaromtrent. Labille reageert op de laatste nieuwe onthulling over de praktijken van Belgacom-topman Dider Bellens. "Ik heb nog vertrouwen in hem, maar hij moet zijn gedrag veranderen", zegt Labille.

De soap rond Didier Bellens is nog niet voorbij. Er is de mogelijke belangenvermenging bij een vastgoedverkoop, een boze brief van Bellens aan CD&V-voorzitter Beke over een te kritisch CD&V-parlementslid, de peperdure vertrekpremie van Bellens, de laconieke houding van Bellens wanneer hij politieke verantwoording moet afleggen, ... Zowat alle politieke partijen hebben kritiek geuit op de man.

En vanochtend raakte bekend dat Belgacom de factuur van het fiscaal adviesbureau PWC betaald heeft voor het invullen van de persoonlijke belastingaangifte van Bellens. Dat kostte Belgacom volgens De Morgen 1.268,75 euro. Minister van Overheidsbedrijven Labille wil die factuur laten onderzoeken. "We moeten kijken of dit een voordeel in natura is, ik denk alvast dat het niet kan", zei Labille in "De Ochtend" op Radio 1. Labille zal in het parlement daarvoor uitleg moeten geven op verzoek van 2 CDH-parlementsleden.

Labille wil de teugels bij Belgacom weer meer in handen krijgen. Zijn kabinet werkt aan een wetswijziging zodat er meer controle mogelijk is. "De wet van 1991 moet worden veranderd zodat ik als minister meer controle kan doen op Belgacom. Dat gaat niet over het dagelijkse bestuur, maar in het algemeen moet de minister meer controle kunnen uitvoeren."

De minister behoudt echter wel het vertrouwen in de topman bij Belgacom. "Ik heb nog vertrouwen in hem, maar hij moet zijn gedrag veranderen", zegt Labille. De minister lijkt kordaat maar staat in zekere zin met de rug tegen de muur. Bellens ontslaan zou immers veel te duur zijn door de vertrekpremie en ontslagvergoeding die hij bedongen heeft in zijn contract.

Morgen is er een hoorzitting in de Kamercommissie Infrastructuur over de gang van zaken bij Belgacom met Stefaan De Clerck (CD&V), de voorzitter van de raad van bestuur van Belgacom, en Pierre-Alain Desmedt, de voorzitter van het audit- en toezichtcomité.