Spermacellen van malariaparasiet in digitale hologrammen vastgelegd

Wetenschappers aan de universiteit van Edinburgh zijn erin geslaagd bewegende digitale hologrammen te maken van spermacellen van de parasiet die malaria veroorzaakt. Hiermee hopen ze meer inzicht te krijgen in het voortplantingsproces van de parasiet. Op die manier hopen ze de ziekte beter te kunnen voorkomen of behandelen.
Deze illustratie toont rode bloedcellen geïnfecteerd door de malariaparasiet.

De onderzoekers gebruikten een filmtechniek in 3D om de hologrammen vast te leggen. Die tonen duidelijk aan dat de spermacellen van de malariaparasiet zich als een kurkentrekker voortbewegen. Hierdoor kunnen ze zowel links als rechts en voor- en achteruit bewegen.

De malariaparasiet komt voor in de ingewanden van muggen. Dat is ook de plaats waar hij zich voortplant. De spermacellen gaan daarbij tussen de rode bloedcellen op zoek naar vrouwelijke cellen om mee te paren. Wanneer een mug steekt, kan de parasiet ook in de bloedbaan van een mens terechtkomen en zo malaria veroorzaken.

"De resultaten van het onderzoek bieden ons een beter inzicht in het voortplantingsproces van de malariaparasiet evenals in de wijze waarop de parasiet zich verspreidt", zegt dr. Sarah Reece die aan het onderzoek meewerkte. "We hebben ontdekt dat de spermacellen een veel grotere bewegingsvrijheid hebben dan aanvankelijk gedacht."

De wetenschappers hopen aan de hand van dit onderzoek de methodes om malaria te voorkomen en te behandelen verder te kunnen perfectioneren.