Treinstaking en regenweer veroorzaken verkeersellende

De combinatie van een treinstaking en het regenweer hebben lange wachttijden op de weg veroorzaakt. Op de Brusselse Ring was het al vrij vroeg drukker dan normaal en daar was het aanschuiven tot na 19 uur.

Het was vrij lang druk op de weg. Door de treinstaking zijn veel mensen vroeger vertrokken. Hierdoor was het al van voor 15 uur drukker dan normaal op de Brusselse Ring. Het regenweer heeft de verkeersellende alleen maar doen toenemen. Door een ongeval in Bertem liep rond 17 uur de vertraging van Brussel naar Leuven op tot een uur. Rond 19 uur was de impact van de spoorstaking nog steeds te voelen op de wegen in en rond Brussel.

De verkeersproblemen zijn uiteindelijk pas na 19 uur opgelost. Heel wat mensen moesten rond 19 uur Brussel nog verlaten. Vooral op de Kleine Ring en op de meeste stadslanen in het oosten en westen van de stad verliep het verkeer op dat moment uiterst langzaam.

In Gent en Antwerpen zijn er geen uitzonderlijk grote vertragingen geweest.

"Sorry voor de staking"

Bij het spoor verliep de avondspits moeilijk door de afschaffing van enkele piekuurtreinen. Tussen Brugge en Oostende was er lange tijd geen treinverkeer mogelijk. Ook naar Antwerpen waren er minder treinen. Drie op de vier treinen reden wel.

De voorzitter van de vakbond van de stakende treinbestuurders ASTB heeft zich intussen verontschuldigd bij de treinreizigers, maar laat meteen ook weten dat de schuld bij de NMBS moet worden gezocht. "De werkdruk is en blijft te hoog voor ons", aldus de stakende vakbond. De 24 urenstaking duurt nog tot 3 uur vannacht.

De ASTB vertegenwoordigt een 500-tal van de 3.800 treinbestuurders van de NMBS. "De andere vakbonden weigeren om met ons in dialoog te treden omdat wij alleen de treinbegeleiders vertegenwoordigen", besluit Arthur Mercier. Volgens de vakbondsleider werd de staking door 70 procent opgevolgd.

Meest gelezen