Verzameling roofkunst bevat tot nu toe onbekende werken

Bij de ruim 1.400 kunstwerken die in een flat in München teruggevonden zijn, bevinden zich kunstwerken waarvan het bestaan tot nu onbekend was. Dat is gezegd tijdens een persconferentie. Het gaat onder meer om "nieuwe" werken van Marc Chagall en Otto Dix.

De werken werden in februari 2012 gevonden in de flat van Cornelius Gurlitt (80). Het nieuws werd afgelopen weekend bekendgemaakt. Er wordt nog steeds onderzocht aan wie de werken toebehoorden. "Die zoektocht is complex en neemt veel tijd in beslag", klinkt het.

De totale waarde van alle werken samen is geschat op 1 miljard euro. Er lagen 121 ingekaderde en 1.258 niet-ingekaderde doeken in het appartement. Volgens kunstexpert Meike Hoffman waren sommige werken vuil, maar zijn ze niet beschadigd. Het pas ontdekte werk van Chagall uit midden jaren 20 is volgens haar van een "buitengewoon hoge historische waarde".  De herkomst ervan is nog niet bekend. "Al die werken zien waarvan we dachten dat ze verdwenen waren of zelfs vernield en zien dat ze nog in een vrij goede staat zijn, dat geeft een ongelofelijk goed gevoel", aldus Hoffman.

Een deel van de werken is van de strekking van de zogenaamde Entartete Kunst (ontaarde kunst), de term die het Duitse fascistische regime gebruikte om de "ontsporing van de avant-garde" aan te geven. Veel werken komen uit collecties die gestolen werden van joodse verzamelaars. Het oudste werk dateert uit de 16e eeuw.

De werken lagen zeker al 50 jaar in het appartement. Er zitten werken van Picasso, Matisse, Renoir, Toulouse-Lautrec, Klee en Liebermann tussen. De speurders gaan er niet van uit dat de man nog een tweede opslagplaats had. De foto's van de doeken zullen niet online komen. Dat zou de belangen van de rechthebbenden kunnen schaden, klinkt het.

De speurders kwamen de schilderijen op het spoor na een controle op 22 september 2010 op de sneltrein van Zürich naar München. Tegen Gurlitt, die toen een grote som cash geld op zak had, loopt een onderzoek wegens fiscale fraude en heling van kunstwerken. Zijn vader Hildebrand Gurlitt had steeds beweerd dat zijn kunstverzameling in vlammen was opgegaan tijdens de bombardementen op Dresden op 13 februari 1945.