Zuid-Afrikaanse politie vuurt rubberkogels af op jongen (12)

Een twaalfjarige jongen is gewond geraakt toen de Zuid-Afrikaanse politie met rubberkogels op manifestanten vuurde in Soweto, een township in Johannesburg. De plaats en de leeftijd van het slachtoffer doen denken aan de misbruiken tijdens de apartheid.

De manifestanten eisten dat in hun buurt snelheidsbegrenzers worden geïnstalleerd. De politie opende het vuur om de massa uiteen te jagen, toen de manifestanten "de weg blokkeerden, schade aan eigendommen aanrichtten en voertuigen met stenen bekogelden", aldus woordvoerder Kay Makhubela. "Tijdens de schoten met rubberkogels is een jongen van twaalf jaar geraakt", voegde hij nog toe.

De inspectiediensten van de politie zullen de zaak onderzoeken. De plaats en de leeftijd van het slachtoffer doen denken aan de misbruiken tijdens de apartheid. In 1976 kwam de 13-jarige Hector Pieterson om toen de politie het vuur opende op een manifestatie van studenten in Soweto. De zwart-witfoto van de stervende jongen in de armen van een student veroorzaakte internationale verontwaardiging over het blanke regime.