"Arafat vergiftigd met radioactief polonium"

Yasser Arafat, de in 2004 overleden Palestijnse politieke leider, is wel degelijk door vergiftiging om het leven gekomen. Dat zegt zijn weduwe Suha die zich beroept op de resultaten van een Zwitsers forensisch rapport. Zwitserse experts hebben in het lichaam van Arafat sporen van polonium gevonden die 18 keer de toegelaten drempel overschrijden.

Het lichaam van Arafat werd in november vorig jaar opgegraven uit zijn mausoleum in Ramallah. Dat gebeurde na aanwijzingen dat in zijn persoonlijke spullen sporen van polonium waren aangetroffen. Drie onafhankelijke teams werden aangesteld om stalen van het lichaam te onderzoeken. Het Zwitserse rapport, van de hand van experts van de universiteit van Lausanne, is het eerste dat met officiële resultaten voor de dag komt.

De Zwitsers onderzochten delen van de linkerribben en het bekken en ook stalen van de aarde waarin lichaamsvloeistoffen van Arafat waren gelekt. Daaruit zou volgens Al-Jazeera blijken dat in het lichaam van Arafat een onverwacht hoge dosis van polonium-210 is aangetroffen.

De Zwitserse experts maakten hun rapport over aan Suha, de weduwe van Arafat en aan de Palestijnse Authoriteit. De Arabische nieuwszender Al-Jazeera kon er samen met de Britse krant The Guardian exclusief de hand op leggen. Het rapport wordt pas later gepubliceerd. Volgens Suha Arafat is dit het ultieme bewijs dat haar man vermoord werd. "Dit is de misdaad van de eeuw", stelde ze vanmiddag.

De rapporten van het Franse team en het Russische onderzoeksteam zijn nog niet bekendgemaakt. Vorige maand verklaarde het Russische persbureau Infrax dat het rapport van het Russische onderzoeksteam geen sporen van polonium had gevonden. Maar een officieel Russisch rapport is er nog steeds niet.