"Het feuilleton van Bellens moet gedaan zijn"

De topman van Belgacom Didier Bellens zal scherper in de gaten gehouden worden. Dat zegt Stefaan De Clerck, de voorzitter van de raad van bestuur van Belgacom. "Het feuilleton van Bellens moet gedaan zijn", vat De Clerck samen in "Terzake". Eerder vandaag bleek uit een externe audit door Deloitte dat er geen vorm van belangenvermenging geweest is door Bellens bij de verkoop van het Stro-gebouw van Belgacom. Een interne audit leidde ook al tot deze conclusie.

In februari 2015 moet de regering een nieuwe CEO aanstellen voor Belgacom. Bellens werd in het verleden al twee keer benoemd. Het is tot op vandaag niet bekend of hij opnieuw kandidaat is. Tot dan zal Bellens alvast beter gecontroleerd worden.

"Ik hoop dat we Belgacom in 2014 naar best vermogen kunnen laten ontwikkelen, dat de incidenten stoppen. Bellens moet nalaten zich op de kleine dossiers te laten kennen. Ik denk dat de boodschap overgekomen is", legt De Clerck uit. De Clerck wil wel niet gezegd hebben dat Bellens te duur is om te ontslaan. "Iedereen zegt dat hij een schitterende manager is, zelfs Laurette Onkelinx. Belgacom is een sterke onderneming. Hij heeft dat ook gerealiseerd."

"Geen belangenvermenging van Bellens bij verkoop"

Er is een vermoeden van belangenvermenging bij de verkoop van het Stro-gebouw, omdat Bellens ook bestuurder is bij Immobel, een vastgoedbedrijf dat kandidaat-koper is van het gebouw.

Na de interne audit die Bellens vrijpleitte, hadden meerderheid en oppositie een externe doorlichting gevraagd. De huidige audit is wel uitgevoerd door Deloitte, de huisrevisor van Belgacom, en pleit Bellens ook vrij. Vorige maand had de Infrastructuurcommissie nog aangedrongen op een echte externe audit. Of die er nog zal komen, hangt af van de raad van bestuur van Belgacom.

De verkoopprocedure gaat intussen voort. Het Stro-gebouw maakt deel uit van een ruimer pakket van dertig gebouwen die mogelijk verkocht kunnen worden. Van negen ondernemingen heeft Belgacom een finaal aanbod ontvangen, waaronder ook van Immobel. De beslissing over de verkoop wordt midden 2014 genomen. De Clerck benadrukt dat de raad van bestuur van Belgacom beslist wie mag kopen, en niet Bellens. "Hij moet zich totaal onthouden. We zullen er in de toekomst op toezien dat hij op geen enkele manier betrokken is bij het dossier", aldus De Clerck.