"Schade is wellicht groter dan nu gecommuniceerd wordt"

Dat er bij het Mediahuis de jobs van 67 journalisten sneuvelen, is hallucinant. Dat zegt Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). Deltour vreest echter dat ook een heleboel losse medewerkers hun job zullen verliezen omdat Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen intensief gaan samenwerken. "De schade zal wellicht groter zijn dat nu gecommuniceerd wordt." Ook Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) is bezorgd.

In totaal worden er bij het Mediahuis 205 banen geschrapt. De hoofdzetel komt in Antwerpen, waar de redactie van Het Nieuwsblad wordt samengebracht met die van Gazet van Antwerpen. Bij de journalisten vallen er 67 ontslagen. "Dit is een hallucinant cijfer", zegt Deltour. "Elk ontslag van een journalist is er één te veel."

Volgens Deltour is het klassiek dat de directie (nog) niets zegt over het aantal ontslagen bij de freelancers. "Dat is een klassieke blinde vlek. Er komen veel synergieën bij Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Dat zijn nu net kranten die met veel regionale correspondenten werken. Ik vrees dat er een veelvoud van losse medewerkers zullen worden ontslagen. De schade is dus wellicht groter dan nu gecommuniceerd wordt."

Deltour benadrukt dat regionale journalistiek een maatschappelijke meerwaarde heeft. "Regionale journalisten moeten sterk vertegenwoordigd worden. Om het beleid van een grote gemeente op te kunnen volgen, kan je toch beter met twee dan één journalist zijn."

De directie vindt die synergieën belangrijk in functie van de efficiëntie. "Ik kan die bedrijfseconomische logica wel volgen. Maar men moet dan ook consequent zijn en erkennen dat dat ook gevolgen heeft voor de kwaliteit en de diversiteit van de journalistiek", aldus Deltour. "We krijgen sowieso een verlies aan nieuwsaanbod."

"Bezorgd over onafhankelijkheid redacties"

Ook Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) reageert geschrokken op het nieuws dat het Mediahuis 205 banen wil schrappen. "Dit is een drama voor 205 mensen", reageerde de minister in het Vlaams Parlement.

Lieten toont wel begrip voor de noodzaak van samenwerking in het veranderende medialandschap. "Dat men de krachten bundelt om te overleven en om dus titels en bedrijven overeind te houden, is positief. Maar die samenwerking zou niet alleen moeten leiden tot overleven, maar ook tot investeren", aldus Lieten.

De minister wijst er ook op dat het Mediahuis belooft om de vier titels te behouden. "Maar ik deel de bezorgdheid over de manier waarop die belofte in de praktijk zal worden ingevuld. Ik deel ook de bekommernissen en vragen over de onafhankelijkheid van de redacties en het belang van de diversiteit van het medialandschap".