"Volt"-reporters vliegen naar Londen met andermans identiteit

Twee reporters van het magazine "Volt" zijn er in geslaagd om het vliegtuig naar Londen te nemen met een identiteitskaart die niet van hen was. Ze raakten moeiteloos langs de grenscontrole op Zaventem, terwijl ze van identiteit gewisseld waren. De politie kondigt in een reactie nu zogenoemde "e-gates" aan.

De twee reporters hadden samen een reis geboekt, maar eens op de luchthaven, verwisselden ze van reisticket en van identiteitskaart en probeerden onder elkaars naam aan boord te geraken van een vliegtuig naar Londen.

Uit de reportage, die vanavond te zien was in "Volt", blijkt dat de grenspolitie in Zaventem de identiteit van beide mannen nauwelijks controleert. Ze lopen allebei gewoon door, terwijl ze een identiteitskaart tonen die niet van hen is.

Ook in de omgekeerde richting, bij het binnenkomen van ons land, lukt hen het om de grenspolitie te verschalken. De identiteitscontrole aan de grens is verplicht, omdat Londen buiten de Schengenzone ligt. Maar blijkbaar gebeurt die controle niet altijd grondig genoeg.

Politie kondigt "e-gates" aan

Bij de politie zijn ze op de hoogte van de veiligheidsproblemen die de Volt-reportage aanklaagt. Vanaf volgende zomer worden op Brussels Airport daarom zes "e-gates" geïnstalleerd, die op elektronische wijze de identiteit van reizigers controleren. Het gaat voorlopig om een proefproject.

Die zogenoemde "e-gates" zijn sluizen waarin de reizigers hun identiteitskaart elektronisch laten screenen. Ook de uiterlijke kenmerken van de reiziger worden gescand, waardoor het niet meer mogelijk zou zijn om met iemand anders zijn identiteitskaart of paspoort te reizen.

De politie benadrukt wel dat de menselijke controle blijft bestaan. Dergelijke "e-gates" worden momenteel al in verschillende buitenlandse luchthavens - waaronder Schiphol - gebruikt. Bij een positieve evaluatie zullen er in de toekomst mogelijk nog meer "e-gates" geplaatst worden op de Belgische luchthavens.