Amerikanen vragen België om hulp bij ontmanteling chemische wapens

De Verenigde Staten hebben België om bijstand gevraagd bij de ontmanteling van het chemische wapenarsenaal in Syrië. Dat bericht het magazine Foreign Policy en het nieuws wordt bevestigd door Buitenlandse Zaken.
AP2013

"Er is inderdaad een formele vraag van de Amerikanen gekomen", klinkt het. Behalve tot België, richtte de VS zich ook tot Albanië, Noorwegen en Frankrijk. Welke vorm de Belgische bijstand (eventueel) kan aannemen, wordt nu onderzocht door Buitenlandse Zaken, Defensie en premier Elio Di Rupo, in dialoog met de Amerikanen.

Syrische rebellen veroveren grote wapenopslagplaats

De opstandelingen in Syrië hebben na een verbitterde strijd een enorme wapenopslagplaats in de provincie Homs veroverd. "In de vroege ochtenduren zijn we erin geslaagd het arsenaal in Muhin in te nemen", bevestigde Luai al-Mokdad, woordvoerder van het rebellenleger FSA, woensdag in Beiroet. Het wapenarsenaal van de strijdkrachten van president Bashar al-Assad is het op een na grootste in zijn soort in Syrië.

Rami Abdel-Rahman, een zegsman van het Syrische Mensenrechtenobservatorium, zei dat zowel het rebellenleger als milities gelinkt aan Al Qaida verschillende gebouwen in het militaire kamp onder hun controle hebben gebracht en een niet nader omschreven hoeveelheid wapens hebben buitgemaakt. Bij de zware gevechten die tot woensdag voortduurden, zijn langs beide kanten in totaal een 50-tal strijders omgekomen.

Het militair complex van Muhin bestaat uit minstens 30 wapenopslagplaatsen, voegde Abdel-Rahman eraan toe. De Syrische staatstelevisie maakte melding van gevechten rond het arsenaal, maar deelde geen bijzonderheden mee.

Bij een bomaanslag voor het treinstation van Hedshas in het centrum van Damascus stierven woensdag minstens acht mensen. Vijftig anderen liepen bij de aanslag verwondingen op, aldus het staatspersagentschap Sana. De aanslag is het werk van "terroristen". Meer bijzonderheden gaf Sana niet.

Voor een gebouw van de inlichtingendienst in de provinciehoofdstad al-Suweida in het zuiden van het land ontplofte een bomauto. Zeker acht mensen kwamen daarbij om, zei Abdel-Rahman. Het is niet duidelijk of de slachtoffers burgers waren of leden van de geheime dienst.