Bolsjoj-danser verontschuldigt zich bij slachtoffer

Na de aanslag met bijtend zuur op de balletdirecteur van het Bolsjojtheater heeft de vermoedelijke opdrachtgever zich voor de rechtbank bij zijn zwaargewonde slachtoffer Sergej Filin verontschuldigd. "Ik betwist mijn morele verantwoordelijkheid niet", klonk het.

Voor een rechtszaal in Moskou staan de drie verdachten terecht van de brutale aanval met zwavelzuur op de artistieke leider van het Bolsjojtheater. Topdanser Pavel Dmitritsjenko is de vermoedelijke opdrachtgever voor de aanval op Sergej Filin.

Dmitritsjenko zou wegens persoonlijke motieven in januari de opdracht voor de aanslag hebben gegeven. Daarbij werden het gelaat van Filin en vooral zijn ogen aangetast. De artistieke leider van het Bolsjojgezelschap, die ook in het Duitse Aken herhaaldelijk moest geopereerd worden, eist nu een schadevergoeding.

"Het leven van alle mensen die ik liefheb, is veranderd. Ik ben mijn gezichtsvermogen kwijt, ik kan mijn kinderen niet meer zien", zei Filin. "De voornaamste motieven voor de aanslag zijn natuurlijk jaloezie en vijandschap".

Dimitritsjenko heeft zich intussen bij het slachtoffer verontschuldigd, maar hij ontkent dat hij bij de concrete plannen van de brutale aanslag betrokken was. Naast de danser staan ook de vermoedelijke dader en een helper terecht in Moskou. Ze riskeren tot twaalf jaar cel.