Christie volgt zichzelf op als gouverneur van New Jersey

In de Amerikaanse staat New Jersey is de Republikein Chris Christie met een grote meerderheid van de stemmen tot gouverneur herverkozen. Met zijn pragmatische imago wordt hij zelfs getipt als de te kloppen kandidaat voor de Republikeinen bij de volgende presidentsverkiezingen. In de staat Virginia moest de Republikein Ken Cuccinelli dan weer nipt de duimen leggen voor de Democraat Terry McAuliffe.
2013 Getty Images
Gouverneur van New Jersey Chris Christie.

Hoewel de ogen van de wereld gisteren op de burgemeestersverkiezing in New York waren gericht, vonden ook in de staten New Jersey en Virginia belangrijke verkiezingen plaats. Daar werden nieuwe gouverneurs gekozen.

In New Jersey werd de huidige gouverneur en Republikein Chris Christie met een ruime meerderheid herverkozen. Hij haalde 60% van de stemmen binnen en liet zijn Democratische tegenkandidaat Barbara Buono zo ver achter zich. Christie is de eerste Republikein in een kwarteeuw die meer dan de helft van de stemmen haalt in New Jersey.

Nochtans leunt een meerderheid van de bevolking van die staat bij de Democraten aan. Bij de presidentsverkiezingen vorig jaar haalde president Barack Obama er nog een overweldigende overwinning.

Dat hetzelfde kiespubliek nu toch een Republikein heeft herverkozen, heeft veel te maken met het gematigde imago dat Christie zichzelf aanmeet. Meer dan door een hardleerse ideologie, laat hij zich door pragmatisme leiden. In tijden waar de extremistische Tea Party de Republikeinse partij in de greep heeft, maakt dit van hem volgens sommigen zelfs de te kloppen kandidaat voor de Republikeinen bij de volgende presidentsverkiezingen. Anderen menen dat hij in de ogen van de hardleerse aanhangers van zijn partij dan weer niet rechts genoeg is.

Shutdown en schandaal nekken Cuccinelli

In de staat Virginia moest de Republikein Ken Cuccinelli de overwinning aan de Democraat Terry McAuliffe laten. Daar was de strijd wel spannender met 48% van de stemmen voor McAuliffe en 45% voor Cuccinelli.

Die laatste had tijdens zijn campagne vooral af te rekenen met het feit dat hij nauwe banden onderhoudt met de Tea Party. Veel Amerikanen houden die beweging, en bij uitbreiding de Republikeinse partij, verantwoordelijk voor de zogenoemde "shutdown" vorige maand. Cuccinelli moest daarnaast ook puin ruimen na een schandaal waarbij de huidige Republikeinse gouverneur Bob McDonnell betrokken was.

In zijn overwinningstoespraak benadrukte McAuliffe dat hij werk wil maken van een hernieuwde samenwerking tussen Democraten en Republikeinen.

Marihuana

Naast de gouverneursverkiezingen in New Jersey en Virginia, vonden in andere staten enkele kleinere verkiezingen plaats. In Detroit werd Mike Duggan tot nieuwe burgemeester verkozen. Hij moet nu een stad leiden die het grootste bankroet uit de geschiedenis van de Verenigde Staten ondergaat. In Boston volgt Martin Walsh de huidige burgemeester Thomas Menino op.

De inwoners van de staat Colorado keurden dan weer een maatregel goed waardoor de recent gelegaliseerde drug marihuana met 25% zal worden belast. De opbrengsten zullen worden gebruikt om de regels rond de drug verder uit te werken en ook om scholen te bouwen.

2013 Getty Images

(Gouverneur van Virginia Terry McAuliffe)