Dedecker: "Uitgestoken hand naar de N-VA"

Jean-Marie Dedecker hoopt op een alliantie tussen zijn Lijst Dedecker (LDD) en de N-VA. Er zouden ook gesprekken geweest zijn, zonder resultaat. "Mijn hand blijft echter uitgestoken", zegt Dedecker in De Morgen.

De top van LDD kwam gisteren samen in Brussel om te praten over de plannen voor de verkiezingen van 25 mei 2014. In de peilingen zit de partij al een tijd ruim onder de kiesdrempel. Bij de laatste peiling van de VRT en De Standaard haalde LDD nog slechts 1,3 procent.

Toch wil de partij de strijdbijl niet begraven. Dedecker voelt zich gesterkt door een eigen peiling in West-Vlaanderen waaruit is gebleken dat de partij in West-Vlaanderen 6,1 procent (en dus een zetel) zou halen. Binnen de partij is nu afgesproken dat er voor de andere provincies zal worden bekeken in hoeverre LDD overlevingskansen heeft en wat de beste aanpak is. Wellicht trekt de partij naar de kiezer onder de naam "Lijst Dedecker" en dus niet meer als "LDD".

Dedecker zou echter het liefst een alliantie aangaan met de N-VA. De voorzitter en enig Kamerlid van LDD zou de afgelopen maanden ook verschillende gesprekken gevoerd hebben met N-VA-voorzitter Bart De Wever en partijkopstuk Jan Jambon. Maar die staan naar verluidt niet te springen om met Dedecker in zee te gaan. "Mijn hand blijft echter uitgestoken. Als zij de komende maanden van idee veranderen, dan zal ik daarop ingaan", zegt hij in De Morgen.