FARC wordt binnenkort politieke partij

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC wordt binnenkort een politieke partij. Dat is de beweging overeen gekomen met de Colombiaanse regering. Na de overeenkomst over de zeer belangrijke grondkwestie is dit het tweede onderdeel van een zespuntenplan voor vrede met de FARC.

De gesprekken tussen de regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) hadden sinds weken nauwelijks enige vooruitgang geboekt. Eind mei waren beide partijen het eens geworden over een compromis voor de landbouwhervorming, het eerste van in totaal vijf afgesproken onderhandelingspunten.

Met het akkoord om de guerillabeweging om te vormen tot een legale politieke beweging is een zeer belangrijke doorbraak bereikt en is het vredesproces volgens analisten vrijwel onomkeerbaar geworden. Binnenkort buigen de onderhandelaars zich over de drugskwestie.

Het vredesproces voor de beëindiging van het al 50 jaar aanslepend conflict werd in oktober 2012 in de Noorse hoofdstad Oslo op gang gebracht. Sindsdien wordt verder onderhandeld in Havana op Cuba.