Gerecht opent onderzoek naar hacking Di Rupo

Premier Elio Di Rupo (PS) heeft een klacht ingediend bij het gerecht tegen twee gevallen van computerspionage. Dat schrijft De Tijd. Het gaat om een zware spionageaanval midden vorig jaar en een recente aanval vorige maand.

Het is de eerste keer dat een opsporingsonderzoek wordt gevoerd naar cyberspionage op de Wetstraat 16. Het parket zoekt zowel de daders van een zware computerspionage in augustus vorig jaar als die van een recente computeraanval op 16 oktober dit jaar.

De woordvoerder van premier Di Rupo bevestigt dat op 21 oktober een klacht is ingediend. "Het gaat om aanvallen van een ander kaliber. De laatste aanval was enkel bedoeld om onze computers plat te leggen. Maar de eerste bevatte software om onze gegevens te bespioneren."

De spionagevirussen die zijn gevonden bij de eerste spionageaanval vertoonden grote gelijkenissen met de krachtige virussen die eerder waren gevonden op het netwerk van Buitenlandse Zaken. Over die hacking loopt al sinds begin vorig jaar een gerechtelijk onderzoek.

Welke gegevens er gelekt zijn en wie er achter de cyberspionage zat, is onduidelijk. Eerder werd gemeld dat er een link was met een server in Hongkong, maar dat er geen bewijs was dat de hacking het werk zou zijn van een bepaalde overheid.