Greenpeace-zaak voor Internationaal Zeerechttribunaal

Voor het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg is de zaak begonnen die Nederland heeft aangespannen tegen Rusland. Nederland wil dat Rusland het onder Nederlandse vlag varende Greenpeace-schip Arctic Sunrise en haar bemanning vrijlaat. De opvarenden van het schip worden in Rusland vastgehouden op verdenking van piraterij en hooliganisme. De verstandhouding tussen Nederland en Rusland is door deze zaak nog meer onder druk komen te staan.
Greenpeace-activisten voeren vanmorgen voorbij het Kremlin.

Het Greenpeaceschip Arctic Sunrise werd midden september, enkele weken na een actie bij een boorplatform bij Nova Zembla, geënterd door de Russische autoriteiten. Het schip is daarna naar de haven van Moermansk overgebracht. De 30 opvarenden, onder wie ook twee Nederlanders, worden in Rusland vastgehouden op verdenking van piraterij en hooliganisme. Op hooliganisme staat in Rusland maximaal zeven jaar, op piraterij 15 jaar.

Den Haag eist dat Rusland de 30 opvarenden in afwachting van hun proces vrijlaat en geen nieuwe klacht indient. Daarnaast vraagt het ook dat het schip bevoorraad en in goede staat Rusland zou mogen verlaten.

Rusland is niet in de rechtszaal aanwezig omdat het het gezag van het tribunaal in deze zaak niet erkent. Maar volgens experts maakt die afwezigheid niets uit en is het vonnis van het Internationaal Zeerrrechttribunaal wel degelijk bindend. De uitspraak wordt over twee weken verwacht.

Enkele activisten van Greenpeace voerden vanmorgen in Moskouactie tegen de Russische houding. Ze voeren met enkele rubberbootjes de Moskva op en af. De rivier ligt vlak bij het Kremlin. Vier activisten werden aangehouden door de Russische politie. Ze zouden betrokken zijn bij een protestactie waar geen toestemming voor was gegeven.