Hangen binnenkort flitshelikopters boven ons hoofd?

De politie overweegt om helikopters snelheidscontroles te laten uitvoeren op plaatsen waar flitsen nu onmogelijk is, zoals het viaduct van Vilvoorde waar moeilijk een flitswagen opgesteld kan worden. In Spanje gebeurt dat al.
BELGA/DESPLENTER

"Spanje zet sinds eind december helikopters met snelheidscamera's in, naast de traditionele flitspalen. Ook voor ons is dat een interessante optie voor toezicht op plaatsen waar we nu niet kunnen verbaliseren", zegt hoofdcommissaris Koen Ricour. De politie is een kosten-batenanalyse aan het maken.

"Onze mobiele controles hebben vaak na 10 minuten geen effect meer, omdat de automobilisten over de radio zijn gealarmeerd voor vallende sterren. Een helikopter kan makkelijker van plaats wisselen en een groot gebied bestrijken."

Verkeersdeskundige Johan De Mol van de Universiteit Gent vindt een flitshelikopter alvast geen goed idee. Hij pleit voor meer trajectcontrole. "De klassieke technieken als trajectcontrole zijn veel gemakkelijker om te installeren. Het is bijna onbegrijpelijk dat men op het viaduct van Vilvoorde dat niet heeft gedaan. Het is nochtans zeer eenvoudig uit te voeren."