Ieper wil verkeerschaos door Last Post aanpakken

In Ieper werkt het stadsbestuur aan een oplossing voor het vele verkeer rond de Menenpoort. Iedere avond, wanneer daar de Last Post gespeeld wordt, leidt de grote volkstoeloop tot een verkeersopstopping.
Aan de Menenpoort in Ieper is het elke avond over de koppen lopen.

Volgend jaar herdenkt Ieper de 100e verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Dat zal ook met zich meebrengen dat de toeloop van oorlogstoeristen nog groter zal worden. En dus is het hoog tijd om maatregelen te nemen, zegt SP.A-gemeenteraadslid Phillip Bolle.

"We stellen vast dat niet alleen automobilisten de toegang tot de Menenstraat ontzegd worden, omdat de toeschouwers spontaan de menenpoort afsluiten. Ook wandelaars kunnen niet meer onder de poort passeren", zegt hij.

Het Ieperse stadsbestuur geeft toe dat er een probleem is. "Wij zijn verrast door de volkstoeloop", zegt eerste schepen Jef Verschoore (CD&V) in De Standaard. "Elke dag staan hier minstens tien bussen met toeristen voor de plechtigheid en op piekdagen gaat dat richting 1.000 mensen."

Een mogelijke optie om het probleem aan te pakken, is de straat afsluiten met paaltjes die tussen 19.30 en 20.30 uur omhooggaan. Anderen pleiten ervoor om de politie de straat te laten vrijhouden, of zelfs de hele zone tussen de Menenpoort en de Lakenhalle autovrij te maken.