Israëlische ex-minister Lieberman keert terug naar regering

De Israëlische ex-minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman keert terug naar de regering. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu aangekondigd meteen nadat Lieberman werd vrijgesproken voor fraude en misbruik van vertrouwen.

Lieberman, leider van de ultrarechtse partij Ons Huis Israël, stond terecht voor fraude en misbruik van vertrouwen. De oud-minister zou geheime documenten hebben ontvangen van een politieonderzoek tegen hem en in ruil daarvoor zou hij een vertrouweling als ambassadeur in Letland hebben benoemd.

Maar de drie rechters in Jeruzalem hebben hem daar nu voor vrijgesproken. "De beklaagde heeft het voorval niet geïnitieerd, hij heeft de informatie bij verrassing bekomen", luidde het oordeel van de drie rechters.

Meteen na het vonnis heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aangekondigd dat Lieberman opnieuw deel zal uitmaken van de regering. "Ik feliciteer je met je unanieme vrijspraak en ik ben blij met je terugkeer naar de regering zodat we kunnen blijven samenwerken voor het welzijn van de Israëlische burgers", stelt Netanyahu in een mededeling aan Lieberman. Het is nog niet duidelijk welk departement Lieberman zal krijgen.