Kerry verstrikt in welles-nietes Israëli's en Palestijnen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in Israël alle moeite om Israëli's en Palestijnen opnieuw aan de onderhandelingstafel te krijgen. Geheime onderhandelingen gisteren zouden zijn uitgelopen op een sisser. Volgens de Palestijnen strandden de gesprekken op de kwestie van de nederzettingen. "De Palestijnen moeten ophouden met kunstmatige crisissen te organiseren", reageert premier Netanyahu.

De spanning tussen Israëli's en Palestijnen is opnieuw te snijden. Volgens de Palestijnen zouden geheime vredesonderhandelingen gisteren gestrand zijn op de kwestie van de Israëlische nederzettingen. Een ruzie daarover zou zo hoog opgelopen zijn, dat de meeting meteen werd stopgezet. De burgemeester van Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever vertelde Kerry dat hij de Israëlische nederzettingen in zijn stad beschouwt als "een bezetting". Kerry zelf noemde de joodse kolonies "onwettig".

Enkele uren daarvoor haalde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu nog uit naar de Palestijnen. Zij zijn volgens hem schuldig aan het falen van de vredesonderhandelingen doordat ze "constant kunstmatige crisissen in gang zetten en zo weglopen van de historische beslissingen die nodig zijn om tot een echte vrede te komen." Netanyahu en Kerry spraken elkaar vanmorgen in een hotel in Jeruzalem. Het onderhoud duurde amper 45 minuten. Daarna reisde Kerry door naar Bethlehem voor een gesprek met de Palestijnse president Abbas.

Ondanks het over en weer slingeren van beschuldigingen zei Kerry vanmorgen vertrouwen te hebben dat de spanningen en moeilijkheden overwonnen zouden worden. "Zoals in elke onderhandeling zullen er goede en slechte momenten zijn. Maar wij zijn vastbesloten om langdurige vrede naar deze regio te brengen", zei Kerry. "Daarvoor ben ik hier."

Kerry riep Netanyahu en Abbas op om "echte compromissen te sluiten en moeilijke beslissingen te nemen". "We hebben ruimte nodig om in het geheim en in stilte te onderhandelen. Er resten ons nog zes maanden op de tijdslijn die we zelf hebben opgesteld en ik vertrouw erop dat we vooruitgang kunnen maken."

In Bethlehem beloofde Kerry 75 miljoen dollar extra steun aan de Palestijnen. Het geld is bedoeld voor het scheppen van banen en de bouw van scholen, wegen en andere infrastructuur.

Kerry heeft later vandaag nog een ontmoeting met de Israëlische president Simon Peres en een diner met Netanyahu. Morgen reist hij door naar Jordanië waar hij een tweede ontmoeting zal hebben met president Abbas.