Kosovo annuleert gedeeltelijke verkiezingsuitslag

In Kosovo wordt het resultaat van de lokale verkiezingen in het Servische deel van de stad Mitrovica geannuleerd na incidenten met radicale Serviërs. Dat heeft de Kosovaarse kiescommissie woensdag beslist.

De kiescommissie maakte bekend dat het resultaat in drie van de vier stemlokalen in het noorden van Mitrovica geannuleerd wordt "als gevolg van de vernietiging van stembussen". Een datum voor nieuwe verkiezingen maakte de kiescommissie nog niet bekend.

Bij de tumultueuze lokale verkiezingen van zondag bestormden Servische extremisten drie stemlokalen in Mitrovica en vernietigden er de urnes. Het goede verloop van de stembusgang werd gezien als een test voor de dialoog tussen Kosovo en Servië en het akkoord over de normalisering van hun bilaterale relaties dat eerder dit jaar werd gesloten onder druk van de Europese Unie.

Servië, dat de onafhankelijkheid van zijn vroegere provincie niet erkent, wil snel beginnen onderhandelen over toetreding tot de Europese Unie en had de Servische minderheid in het noorden van Kosovo opgeroepen om deel te nemen aan de verkiezingen. Een deel van de Servische inwoners kantte zich echter tegen die oproep van Belgrado.

De Servische premier Ivica Dacic en zijn Kosovaarse ambtgenoot Hashim Thaci bespraken het verloop van de lokale verkiezingen woensdag in Brussel met de Europese buitenlandminister Catherine Ashton. Eerder had Dacic nog gepleit voor een herneming van de verkiezingen in het hele noorden van Kosovo.