Laat de Blasio een nieuwe wind over New York waaien?

De Democraat Bill de Blasio is gisteren vlot verkozen tot de nieuwe burgemeester van New York. Dat melden de Amerikaanse media op basis van exitpolls. Op 1 januari volgt hij Michael Bloomberg op die de grootste stad van de VS 12 jaar heeft geleid.
2013 Getty Images

Dat de Blasio de burgemeesterssjerp heeft binnengehaald, is lang niet onverwacht. In de peilingen lag hij ver voor op zijn Republikeinse tegenkandidaat Joe Lhota die volgens sommigen elke vorm van charisma miste. Toch kwam de Blasio pas afgelopen zomer op de voorgrond nadat zijn tienerkinderen Dante en Chiara de loftrompet van hun vader hadden gezongen in een reclamespot op de televisie.

Zijn hele campagne lang heeft de Blasio zichzelf geportretteerd als de absolute tegenpool van de huidige burgemeester en miljardair Michael Bloomberg. Onder zijn leiderschap werd New York de voorbije 12 jaar een groenere stad die meer toeristen dan ooit tevoren trok en waar de levensverwachting met liefst 2,5 jaar steeg. Tegelijk was Bloomberg ook de burgemeester die voluit de kaart van Wall Street en het grote geld trok en te weinig die van de middenklasse en de arme inwoners van zijn stad.

"Stop and frisk"

De Blasio beloofde daarom een "radicale verandering" eens hij burgemeester van New York zou zijn. Tijdens zijn studententijd sympathiseerde hij al met de sandinisten en ook nu profileerde hij zich voluit als links en een verdediger van "de gewone man" die gelooft in staatsinterventie.

Zo wil hij de belastingen voor rijken verhogen om het basisonderwijs voor alle kinderen vanaf 4 jaar te financieren. Hij wil ook komaf maken met de zogenoemde "stop and frisk"-politiek waarbij politieagenten mensen op straat zomaar kunnen tegenhouden en fouilleren. Daarbij zouden tot nu toe vooral Afro-Amerikanen en latino's in het vizier zijn genomen. De Blasio beloofde voorts tienduizenden sociale woningen voor de middenklasse te bouwen.

Bill en Hillary Clinton

De nieuwe burgemeester van New York is 52 en van Italiaanse afkomst. Hij studeerde politicologie en internationale betrekkingen en was de laatste jaren actief als ombudsman van New York. In de jaren 90 was hij verantwoordelijk voor volkshuisvesting in de staten New York en New Jersey.

Zijn echtgenote Chirlane McCray is 6 jaar ouder en van Afro-Amerikaanse origine. Samen zijn ze al meer dan 20 jaar politiek actief. Met hun 2 kinderen wonen ze in een "gewoon huis" in het stadsdeel Brooklyn. Ze staan bekend als grote bewonderaars van Bill en Hillary Clinton.

Critici waarschuwen dat de Blasio te weinig ervaring heeft om een stad met 8,3 miljoen inwoners te leiden. Met zijn vele populistische voorstellen zou hij zichzelf ook al meermaals hebben tegengesproken. De Blasio krijgt nu 4 jaar de tijd om zijn beloftes waar te maken.