Morgen opnieuw overleg bij Tessenderlo Chemie

Morgen wordt het overleg over de herstructureringen bij Tessenderlo Chemie in Ham opnieuw opgestart. De gesprekken waren tijdelijk opgeschort na schermutselingen aan de bedrijfspoort vanavond. Daardoor is een bediende in het ziekenhuis beland.

De onderhandelingen tussen de directie van Tessenderlo Chemie en de vakbonden zijn vanavond tijdelijk opgeschorst. De rechtstreekse aanleiding daarvan was de agressie van de stakers aan de bedrijfspoort ten opzichte van de werkwillige bedienden en kaderleden. Eén werknemer is in het ziekenhuis opgenomen wegens gehoorschade door vuurwerk en lichte explosieven.

De onderhandelingen zelf verliepen volgens beide partijen nochtans constructief, met de intentie om snel tot een akkoord te komen. De sfeer aan de bedrijfspoort was daarentegen erg grimmig. Volgens de directie werden woensdagavond een 60-tal bedienden en kaderleden, die niet deelnemen aan de nu al 2 weken durende staking, verhinderd om het bedrijf te verlaten.

"Zij werden tegengehouden door leden van het stakerspiket, die met projectielen gooiden zoals eieren, tomaten, vuurwerk en lichte explosieven", aldus de directie. "Daarnaast was er heel wat intimidatie door agressief taalgebruik en andere pesterijen. Een bediende is in het ziekenhuis opgenomen wegens gehoorschade. Dit is totaal onaanvaardbaar."

Rond 20 uur werden de werkwillige werknemers volgens de directie nog steeds gegijzeld. Niemand mag voorlopig het bedrijf verlaten, zei de directie toen daarover. De vakbonden ontkenden de gijzeling. "Wij benadrukken als vakbonden dat wij niemand gijzelen en wensen zo vlug als mogelijk de onderhandelingen verder te zetten", klonk het.

Intussen zijn de directie en de vakbonden overeengekomen om de gesprekken morgennamiddag opnieuw op te starten.