Postzegel vanaf 1 januari 3 eurocent duurder

Vanaf 1 januari 2014 wordt het voordeeltarief van postzegels voor binnenlandse zendingen drie eurocent duurder. Het tarief voor een enkelvoudige aankoop blijft in 2014 ongewijzigd. Dat maakte bpost bekend.

De aankoop van minstens 10 postzegels voor een genormaliseerde zending binnen België zal vanaf 1 januari 2014 0,70 euro kosten in plaats van nu 0,67 euro. Per stuk blijft het tarief in 2014 op 0,77 euro.

Voor genormaliseerde internationale zendingen gaat de prijs van 1,03 naar 1,07 euro (binnen Europa), en van 1,24 naar 1,29 euro (rest van de wereld) indien minimum 5 zegels worden aangekocht. Per stuk stijgen de internationale tarieven van respectievelijk 1,13 en 1,34, naar 1,17 en 1,39 euro.

Bpost zal vanaf 1 januari ook zijn tarieven voor de verzending van grote volumes post onder overeenkomst aanpassen. In het totaal zal de tariefverhoging voor alle producten van de binnenlandse post voor 2014 gemiddeld ongeveer 2,3 procent bedragen.

"De tariefverhoging is vooreerst een aanpassing aan de inflatie, maar heeft ook te maken met belangrijke investeringen die doorgevoerd worden om de mail- en pakjesorganisatie te moderniseren", motiveert bpost.

De prijsverhoging blijft onder het plafond dat het beheerscontract toestaat, onder meer omdat bpost de voorbije jaren de kwaliteitsvereisten van het beheerscontract haalde. Zo bedroeg het gemiddelde van de zendingen-op-tijd in 2012 meer dan 95 procent.