Verkeersovertreders ontsnappen niet meer aan buitenlandse boetes

Belgen die in het buitenland geflitst worden krijgen vanaf morgen gegarandeerd een boete in de bus. Dan treedt namelijk een Europese richtlijn in werking die automatische gegevensuitwisseling tussen de nationale overheden regelt.

Niet alleen wie in het buitenland te snel rijdt kan voortaan een boete krijgen. Ook het niet dragen van de gordel of helm, het negeren van stoplichten, het rijden onder invloed, het gebruiken van een verboden rijstrook of bellen of sms'en tijdens het rijden levert voortaan gegarandeerd een boete op.

De overheid zal de gegevens van de overtreder voortaan automatisch kunnen opvragen bij een nationaal contactpunt. In België gaat het om de DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen). De boete die opgestuurd wordt, zal telkens begeleid worden door een document in de taal van de overtreder.

Volgens Saïd El Khadraoui, Europees Parlementslid voor SP.A, komt de nieuwe richtlijn de verkeersveiligheid ten goede. "Buitenlandse chauffeurs hebben de neiging de verkeersregels aan hun laars te lappen, zeker als ze weten dat ze er toch niet voor gestraft kunnen worden." Zo zouden buitenlanders drie keer vaker te snel rijden dan inwoners van de betrokken lidstaat.