Voorouder van de T. rex ontdekt

Amerikaanse wetenschappers van het natuurhistorisch museum van Utah hebben een voorouder van de T. rex ontdekt. De zogenoemde lythronax argestes leefde zo'n 10 miljoen jaar eerder dan de tyrannosaurus. De teruggevonden fossielen werpen een heel nieuw licht op de familie van de tyrannosaurussen.

De lythronax is voor het eerst opgegraven in 2009. Het duurde tot nu voor de fossielen grondig geanalyseerd waren. Amerikaanse paleontologen hebben hun bevindingen nu gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One. De fossielen werpen een heel nieuw licht op de familie van de tyrannosaurussen.

De lythronax had een korte en smalle snuit. Net als de T. rex was de lythronax goed voorzien van tanden en was het een roofdier. Volgens de wetenschappers moet de lythronax het grootste roofdier uit zijn tijd geweest zijn. "Er ligt overigens nog een hele reeks tyrannosaurussoorten te wachten om ontdekt te worden", klinkt het. "Dit is het topje van de ijsberg."

Tot nog toe was het niet duidelijk waarom de tyrannosaurusfamilie zo divers is. De Amerikaanse paleontologen vermoeden nu dat dit komt door stijgingen en daling van het zeeniveau. "Doordat hierdoor verschillende groepen van de dieren geïsoleerd van elkaar leefden, zijn ze anders geëvolueerd en daardoor zijn er zoveel verschillende soorten."

Creative Commons Attribution License