VS begint aan modernisering kernwapens Kleine Brogel

De Verenigde Staten zijn begonnen aan de modernisering van hun kernwapenarsenaal op Europese bodem. Ze willen met name de kernbommen van het type B61 upgraden, waarvan de aanwezigheid op de militaire basis van Kleine-Brogel een publiek geheim is.

In september lekte uit dat de moderniseringsoperatie in 2010 goedgekeurd zou zijn door de Europese NAVO-partners. Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) zei toen dat de regering daar nooit "formeel of informeel" een beslissing over heeft genomen.

Tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres zeiden vertegenwoordigers van het Amerikaanse ministerie van Defensie vorige week dat de B61 onmisbaar blijft voor militaire operaties. De bom bestaat nu in vier modellen, met een kracht die schommelt tussen de 0,3 en 360 kiloton (360.000 ton TNT).

De bedoeling van de operatie is alle modellen te vervangen door het nieuwe, krachtige type B61-12. Tegelijk moeten de onderhoudskosten verminderd worden en moet de veiligheid omhoog. Doordat de bom preciezer kan ingezet worden, moet het tevens mogelijk zijn de hoeveelheid splijtstof die nodig is om een doelwit te vernietigen, te beperken.

De kostprijs van de hele modernisering loopt intussen de spuigaten uit. Twee jaar geleden werd die nog op 4 miljard dollar geschat, volgens het Pentagon is die al opgelopen tot 10 à 12 miljard dollar (7,4 miljard tot 8,9 miljard euro).