Vueling vliegt vanop Brussels Airport naar 11 bestemmingen

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling trekt volgende zomer haar vluchten van en naar Brussels Airport op van vier naar elf. Er komen extra verbindingen met Spaanse steden, maar ook met Portugal en Italië. Dat heeft CEO Alex Cruz aangekondigd op een persconferentie in de luchthaven.

Vueling vliegt al bijna tien jaar vanop Brussels Airport naar Barcelona en Valencia, en vorig jaar kwamen daar Malaga en Alicante bij. Nu gaat de maatschappij, behorend tot dezelfde groep als British Airways en Iberia, nog een stap verder met zeven extra verbindingen en vanaf mei een vliegtuig gestationeerd op Zaventem.

De nieuwe bestemmingen zijn Santiago de Compostela, Ibiza en Mallorca in Spanje, Rome en Venetië in Italië, en Porto en Lissabon in Portugal. Sommige bestemmingen zullen enkel in de zomer aangevlogen worden. Ook de capaciteit op de bestaande lijnen wordt opgedreven. Volgens Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport, zal de uitbreiding "honderden" extra jobs opleveren. Nu al is de aanwezigheid van Vueling in Brussel goed voor 400 jobs.

De groei van Vueling in Brussel betekent bijkomende concurrentie voor onder meer Brussels Airlines, dat al naar verschillende van de nieuwe Vueling-bestemmingen vliegt. Vueling wordt de op vijf na belangrijkste luchtvaartmaatschappij op de Brusselse luchthaven. Feist lijkt zijn pijlen echter vooral op Ryanair te richten, dat vanuit Charleroi de laatste jaren veel reizigers heeft afgesnoept van Zaventem.

"Ondanks onze inspanningen heeft de soms oneerlijke concurrentie van de regionale luchthavens onze trafiekcijfers op sommige Europese bestemmingen doen dalen", zei Feist. "De aankondiging van vandaag is perfect voor ons, want het laat ons toe terug te vechten in het erg belangrijke lowcostsegment." Vueling belooft vliegtickets vanaf 29 euro, en uitzonderlijk zelfs vanaf 19 euro.

De persconferentie begon overigens met een vervelend moment voor de CEO van Vueling. Hij liet een uur op zich wachten. Het Vueling-toestel waarmee hij naar Brussel vloog, had een technisch probleem en moest na opstijgen rechtsomkeer maken. "Het ging niet om een noodsituatie", benadrukte Cruz, die het professionalisme van zijn personeel loofde. "Na 57 minuten stond er al een nieuw toestel klaar."