Wordt bier brouwen even eenvoudig als koffie zetten?

Zelf bier brouwen naar je eigen smaak met een simpele druk op de knop. Dat is wat de uitvinders van de PicoBrew beloven. Het toestel zou het eerste ter wereld zijn dat het volledige, arbeidsintensieve proces van bier brouwen in een eenvoudige, volautomatische procedure giet.

De PicoBrew ziet eruit als een vaatwasmachine met de afmetingen van een uit de kluiten gewassen espressomachine. Het apparaat is het werk van de Amerikaan Bill Mitchell, een ingenieur die jarenlang voor Microsoft werkte.

Al zijn hele leven is hij in de ban van bier en bier brouwen. In zijn studententijd experimenteerde hij met bier in poedervorm, wat belabberde resultaten opleverde. Het leerde hem wel dat trucjes om het lange, arbeidsintensieve proces nodig om bier te brouwen te omzeilen niet bestaan.

Dat zelf bier brouwen geen eenvoudige taak is, zal elke amateurbrouwer kunnen bevestigen. Vaak duurt het bereidingsproces een volledige dag met heel wat voorbereidingstijd en een uitgebreide schoonmaakoperatie achteraf. Bovendien moeten de ingrediënten keer op keer heel precies worden afgemeten, wat het moeilijk maakt meer dan één keer exact hetzelfde bier te brouwen.

10 liter ongefermenteerd bier

Dankzij de PicoBrew zouden al deze vervelende karweien en hindernissen die amateurbrouwers op hun pad vinden voorgoed van de baan moeten zijn. Alles begint bij het downloaden van een recept op een computer die de machine aanstuurt.

Daarna moeten ingrediënten als water, gerst en hop in het toestel worden geplaatst. Een simpele druk op de knop zet het proces vervolgens in gang. Zonder enige tussenkomst van de gebruiker heeft de machine 3 tot 4 uur later een kleine 10 liter ongefermenteerd bier klaar. Mits toevoeging van gist geeft dit een week later een volautomatisch geproduceerd bier als resultaat. Mitchell houdt vol dat verschillende bieren die hij met het toestel maakte al prijzen hebben gewonnen.

Volgens de uitvinder stelt de productiewijze amateurbrouwers in staat "evenveel biersoorten te brouwen als zij of hij kan bedenken". Even goed maakt het precieze proces het mogelijk hetzelfde resultaat keer op keer te herhalen. Alle onderdelen van de PicoBrew kunnen achteraf eenvoudigweg in de vaatwasmachine.

Goedkoop is de PicoBrew niet. Aan het toestel hangt momenteel nog een prijskaartje van 1.500 dollar vast. Mogelijk zijn het hierdoor in eerste instantie alsnog professionele brouwerijen die interesse zouden kunnen tonen. Ook voor hen kan het een nuttige uitvinding zijn omdat ze op die manier relatief goedkoop allerlei nieuwe recepten kunnen uitproberen.